Hvornår skal huslejen betales - nye regler fra 1.01.

Hvornår skal huslejen betales?

Efter  Leje Lovens §33 skal huslejen betales på forfaldsdagen, men såfremt denne er en helligdag, lørdag eller grundlovsdag udskydes forfaldsdagen til den følgende hverdag. Der gives herefter tre hverdage (løbedage) efter forfaldsdagen som rettidig betaling.

Med virkning fra 1. januar 2013 ændrer folketinget reglen således, at rettidig betaling af huslejen er på forfaldsdagen, typisk den første i måneden, og såfremt forfaldsdagen er en helligdag, lørdag eller grundlovsdag, udskydes betalingsdagen som ovenfor anført til den første hverdag herefter. dette medfører, at de såkaldte løbedage bliver afskaffet, og udlejer vil allerede dagen efter forfaldsdagen kunne afgive et påkrav om for sen betaling af husleje.

Senest 14 dage efter et påkrav er en meddelelse fra udlejer om, at såfremt huslejen ikke betales senest 14 dage efter at lejeren har modtaget det skriftlige påkrav, er udlejer berettiget til at ophæve lejeaftalen.

Udlejer kan i forbindelse med påkravets afsendelse pålægge et gebyr på 259 kr., som ligeledes skal betales inden fristen.

Hvis huslejen eksempelvis forfalder en mandag den 1., kan udlejer tirsdag den 2. afgive påkrav. Påkravet modtages hos lejeren onsdag den 3., og lejeren har herefter en frist på 14 dage (til og med onsdag den 17.) til rettidig betaling af huslejen - inklusiv påkravsgebyr.

Udlejer kan herefter torsdag den 18. afsende meddelelse om ophævelse, der vil blive modtaget hos lejer fredag den 19.

Såfremt lejer inden modtagelsen af ophævelsen har betalt, kan udlejer ikke ophæve lejeaftalen.

Efter lejelovens §94 kan udlejer heller ikke ophæve lejeaftalen, hvis forholdet er af uvæsentlig betydning.

For sen betaling. Der har gennem tiderne været mange sager om, hvad der ligger i væsentlighedsbegrebet, men efter påkravsfristens forlængelse fra 3 til 14 dage er retspraksis blevet skærpet, så der skal overordentligt meget til, før at for sen betaling vil blive betragtet som uvæsentlig. Dette uanset om der er tale om et uvæsentligt (lavt beløb) eller at betalingsforsinkelsen har været kort.

Andelshavere i Højesteret . Reglerne i lejeloven om betaling anvendes i vidt omfang parallelt og analogt ved betaling af boligafgift i andelsboliger.

Der har været forskellig retspraksis ved de forskellige fogedretter om, hvad det medførte, da påkravsfristen blev forlænget, og det forsat fremgik af andelsboligforeningens vedtægter, at der kan ske eksklusion, såfremt andelshaveren ikke betaler senest 3 dage efter påkrav.

Højesteret har i en kendelse trykt i u2012.2041H endeligt afgjort spørgsmålet, idet det blev slået fast, at i det pågældende tilfælde, hvor påkravsfristen efter andelsboligforeningens vedtægter var 3 dage, var vedtægterne gældende forud for ændringen af lejeloven.

Dette medfører at andelshavere, der i vedtægterne har en kort 3-dages frist, fortsat skal betale inden denne frist for at undgå muligheden for at blive ekskluderet.

Der er herefter endnu engang grund til som lejer og andelshaver at være overordentlig omhyggelig med at betale husleje/boligafgift rettidigt, idet man ellers udover lejen skal betale påkravsgebyr, og derudover giver udlejer/andelsboligforeningen mulighed for at ophæve/ekskludere.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

04.07 | 15:35

Jeg bor til leje i 3550 er der regler for temp. på vandet i vandhaner?
Ingen koldt vand om sommeren, 10-20 grader, og kun lunkent vand morgen Udlejer gør intet

...
11.06 | 11:16

Hej vi er nogle beboer som gerne vil starte en beboerforening op.
Hvad vil det koste som forening at være medlem hos jer?

...
22.05 | 12:03

.

...
18.05 | 10:18

Jeg er fraflyttet bolig pr 17/3 og har endnu ikke hørt fra udlejer ift fraflytningsregnskab?
Er der en deadline eller skal jeg bare have tilmodighed?
Christian

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE